Η ψυχή ενός ανθρώπου μπορεί να διανύσει τόσο τα αγγελικά φτιαγμένα μονοπάτια που με το άγιο φως τους μας οδηγούν στην λύτρωση, όσο και στα δαιμονικά σκοτεινά αλλά και ύποπτα μονοπάτια που θέλουν να μας βυθίσουν σε έναν κόσμο γεμάτο σήψη και σκοτάδι. Μερικές φορές στεκόμαστε λίγο περισσότερο είτε στο μονοπάτι του φωτός, είτε στο μονοπάτι του σκότους και, αφού πάρουμε το απαιτούμενο μάθημα που χρειάζεται η ψυχή για να τραφεί, κρίνουμε αν τελικά άξιζε τον κόπο ή όχι. Ισορροπούμε σαν ακροβάτες ανάμεσα στο τεντωμένο σχοινί του καλού και του κακού. 
Γοητευόμαστε από τα οφέλη της κάθε πλευράς αφήνοντας τον εαυτό μας να παρασυρθεί σαν χείμαρρος που επιθυμεί διακαώς να ποτίσει τα άγονα συναισθήματα μας, αγνοώντας όμως για τις όποιες συνέπειες. 
Σαν τη σελήνη που δείχνει με το φως της στον άνθρωπο τον δρόμο για να μην χαθεί, αλλά ταυτόχρονα η σκοτεινή της πλευρά θέλει να τον ρουφήξει μέσα στο απύθμενο και άγνωστο σκοτάδι της. 

Αυτή η συλλογή μικρών ιστοριών, λοιπόν, είναι οι δύο πλευρές του φεγγαριού, όπου το κάθε φεγγάρι θα μπορούσε να ήσασταν εσείς. 
Μια σειρά από 6 μικρές ιστορίες, όπου η κάθε μία έρχεται να μας διδάξει το δικό της νόημα και σκοπό. 
Εσείς ποια πλευρά θα διαλέξετε;

 

 

Δαίμονες

 

Ο Φρέντι δεν έκανε Χριστούγεννα σαν παιδί. Δεν τα ευχαριστήθηκε και δε τα έζησε ποτέ σαν άνθρωπος. Ο πατέρας του τον κλείδωνε στο σκοτεινό κελάρι μέχρι να περάσουν οι γιορτές για να μη βλέπει τον κόσμο να διασκεδάζει. Τώρα πια όμως ο Φρέντι δεν είναι παιδί. Και ο πατέρας του δε ζει. Την κόλαση που έζησε μικρός όμως δεν την ξέχασε ποτέ. Και κάθε Χριστούγεννα φτιάχνει μια άλλη κόλαση, όχι για τον εαυτό του όμως. Για τους άλλους. Μέχρι που φτάνει η στιγμή να πέσει μέσα στην ίδια του την κόλαση.
'Η μήπως όχι; Μήπως τώρα δημιούργησε έναν πραγματικό όλεθρο; Κανένας δε βγήκε από τον βίαιο κόσμο του Φρέντι. Μέχρι τη στιγμή που παρασύρει στην κόλαση του την παλιά του καθηγήτρια. Τότε δεν του είχε μάθει τίποτα, τώρα όμως ήρθε η ώρα να του δώσει ένα σπουδαίο μάθημα ζωής...

 

 

 

 

 

 

 

 





1) 
-1

 

Η Αγγελική για τα τέταρτα γενέθλιά της, παίρνει το πιο όμορφο δώρο από τον πατέρα της. Μια κούκλα. Μια κούκλα που δε μοιάζει με καμία άλλη. Στα παιδικά της μάτια μοιάζει μοναδική και ξεχωριστή. Γίνεται το αγαπημένο της παιχνίδι. Πολύ γρήγορα όμως αλλάζουν οι ρόλοι. Η κούκλα δεν είναι πια παιχνίδι. Αντιθέτως γίνεται η μικρή Αγγελική το παιχνίδι αυτής της κούκλας, η οποία ακούει έντρομη τις ιστορίες της. Ο πατέρας της βλέποντας την κόρη του ταραγμένη απο την κούκλα την πετάει. Η κούκλα ομως είναι αποφασισμένη να πάρει αυτό που θέλει...
Ποτέ πριν ένα παιχνίδι με κούκλα δεν έγινε αγώνας επιβίωσης...


*Το διήγημα βασίζεται σε 
πραγματική ιστορία που με ενέπνευσε να γράψω μια δική μου εκδοχή.







 

 

 

 

 

 2) Η κούκλα

 

 

Μια μεγάλη αγάπη που χάθηκε άδικα... Μια βαριά κατάρα που έπεσε πάνω σ' ένα ολόκληρο χωριό... Όταν ο Άντονι χάνει τη Μάρθα, την αγάπη της ζωής του, ο πατέρας του μη μπορώντας να βλέπει το παιδί του να λιώνει από τη θλίψη, τον στέλνει στη μεγαλούπολη μήπως με το χρόνο το ξεπεράσει. Μια λάθος ευχή πάνω από ένα πηγάδι, βυθίζει όλο το χωριό στο πένθος και την απόγνωση. Κανένας δεν μπορεί να ξεφύγει. Κανείς δεν μπορεί να βγει από το χωριό και κανείς δεν μπορεί να μπει. Είναι όλοι καταδικασμένοι...
Μέχρι που η κατάρα αυτή αναγκάζει τον Άντονι να επιστρέψει απρόσμενα πίσω στο χωριό. Μα ακόμα στην καρδιά του υπήρχαν οι αναμνήσεις του παιδικού του έρωτα. Όταν μαθαίνει όμως τι συμβαίνει, αποφασίζει να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Όπλο του; Η άδεια του ψυχή... 'Η μήπως όχι; Θα καταφέρει άραγε να σώσει το χωριό αντιμετωπίζοντας τους δαίμονες του; 'Η μήπως θα τον ρουφήξει και αυτόν η κατάρα μέσα στην τρομερή της δίνη;

 

(Πρώτη παρουσίαση στο tovivlio.net)









 

 

3) Το πηγάδι

 

Άγγελοι


 

Ο Μιχάλης είναι ένα αγνό παιδί που ζει ευτυχισμένο με τους γονείς του. Μεγαλώνοντας με αγάπη είναι πάντα ευγενικός και χαμογελαστός γι΄αυτό και όλοι τον φωνάζουν το χαμογελαστό παιδί. Για τους γονείς του είναι το θαύμα της ζωής τους, αφού δεν μπορούσαν να κάνουν παιδιά και τα κατάφεραν με την βαθιά τους πίστη και προσευχή. Ο Μιχάλης πίστευε από μικρός στους αγγέλους και ένιωθε πάντα ότι είχε έναν άγγελο για προστάτη του.
Ώσπου έφτασε η ώρα στο μικρο χωριό που ζει να φτάσει ένας μυστηριώδης άντρας όπου η ιδιαίτερη όσο και απόμακρη συμπεριφορά του, άρχισε να αναστατώνει όλο το χωριό. Ο Μιχάλης είναι ο μόνος που θα καταφέρει να τον πλησιάσει και να του μιλήσει, όμως αυτή η συζήτηση, του αφήνει μονάχα πολλές απορίες και μεγάλα κενά. Όταν χάνει ξαφνικά και τους δυο γονείς του, συντετριμμένος, χάνει τη γη κάτω από τα πόδια του. Ο μυστηριώδης άντρας εμφανίζεται πάλι στη ζωή του για να του θυμίσει την παλιά τους συμφωνία...
Ο Μιχάλης θα έρθει αντιμέτωπος με τις δικές του επιλογές και θα πρέπει να βρει μόνος του τις απαντήσεις στα ερωτήματα που τον βασανίζουν.

(Πρώτη παρουσίαση tovivlio.net)

 

 

 

 

 

 

 

 


1) Το χαμογελαστό παιδί (Πρώτη παρουσίαση στο tovivlio.net)

 
 
 
Μπορείς άραγε να προσδιορίσεις την πίστη στο Θεό; Μπορεί κάποιος να σε βάλει μέσα στο "καλούπι" του καλού χριστιανού; Η Ναταλία, κόρη κληρικού, πίστευε στο Θεό με το δικό της τρόπο, αφού ποτέ ο πατέρας της δεν της επέβαλε την πίστη. Κάθε βράδυ προσευχόταν στο φύλακα άγγελο της να την προστατεύει. Υπάρχουν όμως άγγελοι; Όταν ένα βράδυ βρέθηκε αντιμέτωπη με τον τρόμο, ζήτησε βοήθεια από τον άγγελο της.
Ο άγγελος της ήταν εκεί για να τη βοηθήσει; Τελικά είμαστε μόνοι μας σ' αυτή τη ζωή; Η πίστη μας είναι αρκετή; Τα ερωτήματα της Ναταλίας απαντήθηκαν... 
  
 
 
 
 
 

Η Ελπίδα είναι ένα οχτάχρονο κορίτσι που λατρεύει τις πεταλούδες. Οι γονείς της είχαν πάψει εδώ και χρόνια να πιστεύουν στο Θεό, όταν ένας καταστροφικός τυφώνας ήταν η αιτία να χάσουν το μόλις εννέα μηνών αγοράκι τους. Τώρα ένας καινούριος τυφώνας έρχεται. Οι γονείς της Ελπίδας μη θέλοντας να χάσουν χρόνο και ανησυχώντας για τη μονάκριβη κόρη τους, αποφασίζουν να εγκαταλείψουν την πόλη. Ο τυφώνας όμως τους περιμένει κυριολεκτικά στο δρόμο ξυπνώντας τους παλιές και οδυνηρές αναμνήσεις.
Θα βρουν και πάλι την πίστη τους προς τον Θεό; Ή θα βιώσουν πάλι την σκληρή πλευρά του;

Όλα αυτά σε μια ιστορία που σίγουρα δε θα σας αφήσει ασυγκίνητους!

 
 (Πρώτη παρουσίαση στο tovivlio.net)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική, ή η απόδοση κατά παράφραση ή διασκευή των διηγημάτων και μυθιστορημάτων του site με οποιονδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του συγγραφέα. Νόμος 2121/1993 και κανόνες του Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Άδεια Creative Commons
Το έργο με τίτλο Οι δύο πλευρές του φεγγαριού από τον δημιουργό Μάριος Καρακατσάνης διατίθεται με την άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές .
Βασισμένο σε έργο στο http://www.marioskarakatsanis.gr/dorean-dioigemata/oi-duo-pleures-tou-pheggariou.
Παροχή δικαιωμάτων πέρα από τα πλαίσια αυτής της άδειας μπορεί να είναι διαθέσιμη στο http://www.marioskarakatsanis.gr/contact/.

Cookie Policy

This site uses cookies to store information on your computer.

Do you accept?